Onpas taas vierähtänyt hetki kun viimeksi olen tehnyt karjalanpiirakoita.Lapsuudessani näitä syötiin harva se päivä ,kun äitini leipoi niitä joka viikko ja paistoi leivinuunissa,isäni on karjalasta kotoisin, joten siinä syy.Itse ei tule leivottua näitä ,jos kerran pari vuodessa.Nyt ne kyllä katos taivaan tuuliin alta aika yksikön, joten pitää varmaan parantaa tapansa ja alkaa leipoa useammin, jo senkin takia ,että taito ja perinne säilyy.

TAIKINA:

2 dl kylmää vettä

2 tl suolaa

4 dl sihtiruisjauhoja

2 dl vehnäjauhoja

PUURO:

3 dl vettä

2 1/4 dl puuroriisiä

8 dl vettä

1 tl suolaa

voinokare

VOITELU:

1 dl maitoa + 25 g sulatettua voi seosta

 

Keitä ensin riisipuuro.Eli lisää kiehuvaan veteen riisit ja keitä kunnes vesi imeytyy riiseihin ja lisää maito.Keitä hiljalleen noin 30 min ja sekoita aina välillä.Mausta valmis puuro suolalla ja voi nokareella.

Taikinaa varten sekoita ensin suola kylmään veteen ja sitten jauhot.Muotoile taikina ruisjauhotetulla pöydällä pötkilöksi ja jaa 25 osaan.Pyörittele pieniksi palloiksi ja taputtele jauhotetulla pöydillä hieman lituskaisiksi kakuiksi.Laita kakut muovin alle kuivumisen estämiseksi.Ja ala kaulia piirakkapulikalla piirakan kuoriksi,sellaisiksi pyöreiksi ,hieman soikeiksi ja ohuiksi.Levitä puuroa keskelle ja rypytä etusormilla keskeltä ylöspäin, käännä piirakka ja jatka rypyttämistä taas keskeltä ylöspäin.Kannattaa kaulita muutama piirakan kuori valmiiksi ja täyttää samalla kertaa useampi.

Paista 275 asteessa noin 10-15 min.

Kasta piirakat voiteluastiassa ja laita alustalle ja peitä leivinpaperilla ja pyyhkeellä.

Tarjoa munavoin kera.