Tässä sain innostuksen tehdä wiinereitä.Edellisestä kerrasta onkin vierähtänyt aikaa, nimittäin viime kerran tein koulussa.Ja siitä onkin sitten pikkasen aikaa.No tämän näköisiä niistä tuli ja hyviäkin.

Tässä ohjetta ,saattaa kuullostaa monimutkaiselta.

Taikina:

2 1/2 dl kylmää maitoa

50 g hiivaa

1/2 dl sokeria

1 tl suolaa

1 muna

2tl kardemummaa

1/2 dl voisulaa

n. 8dl vehnäjauhoja

Kaaviloimiseen :

200 g voita

 Päälle ennen paistamista uuninkestävää hilloa ja raesokeria.

Viimeistelyyn tomusokeri-vesikuorrutusta.

1.Liota kylmään maitoon hiiva.

2.Sekoita joukkoon sokeri,suola,muna,kardemumma ja voisula.

3.Lisää joukkoon vehnäjauhoja ja sekoita taikinaa mahdollisimman vähän.Taikinaa ei kuulu vaivata.

4.Laita taikina viileään lepäämään noin 10 minuutiksi.

5.Kaaviloi taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja levitä pehmeää voita 2/3 levyn päälle.

6.Käännä 1/3 osa ,eli se rasvaton osa voidellun osan päälle ja toinen rasvattu osa taas sen päälle. Eli samalla tavalla kuin voitaikinaakin tehdään.

7.Kaaviloi taikina uudelleen n.30 x50 cm suuruiseksi levyksi ja taita edelleen kolmeksi.Ja laita takaisin kylmään lepäämään n.15 minuutiksi.

8.Toista edellinen vielä pari kolme kertaa.Viimeisen kaaviloinnin jälkeen anna taikinan levätä noin tunti ennen leipomista.

9.Ota puolet taikinasta ja kaaviloi n.30 x17 cm levyksi.

10.Leikkaa lyhemmältä sivulta  1 1/2 cm:n levyisiä nauhoja.Kierrä nauhat kierteelle ja muotoile sitten  kahdeksikoiksi taikka pyöreiksi kierrewiinereiksi.

11.Anna leivonnaisten kohota huoneenlämmössä.

12. Voitele puolihuolimattomasti munalla , laita uuninkestävää hilloa keskelle ja ripottele päälle raesokeria.

 Niin yleisenä ohjeena vielä ,että käytä mahdollisimman vähän jauhoja kaaviloimisen ja leivonnan aikana!

Paista wiinerit 225 asteessa n.10 min. ÄLÄ PEITÄ PAISTAMISEN JÄLKEEN, jotta kuori säilyisi rapeana.

Koristele leivokset tomusokeri-vesi kuorrutuksella.