Tämä on hieman erilainen sämpylä ohje, mutta sämpylät tulee todella muhkeita. Tämä on ihan kokeilemisen arvoinen ohje. Sämpylät on muuten nopeat tehdä mutta kohottamiseen menee pari tuntia .Taikinaa ei tarvi vaivata vaan sekoittaa esim. puuhaarukalla aineet sekaisin.Taikinan kun tekee ,ehtii välissä puuhailla kaikkea muuta .Tai taikinan voi tehdä valmiiksi illalla jääkaappiin ja leipoa aamulla tuoreet sämpylät aamupalalle. Tai tehdä taikina aamulla valmiiksi ja leipoa illalla.

 

Raila20%20204.jpg

 

 

12 kpl

1 pss kuivahiivaa

1 dl reilusti kädenlämpöistä vettä (ei kuumaa)

1 rkl sokeria

 

7 dl vehnäjauhoja

3 dl spelttijauhoja

1/2 rkl suolaa

2 rkl sokeria

2 munaa

50 g voita sulatettuna

3 dl maitoa ,lämmintä

Voisulaa voiteluun

 Sekoita reilusti lämpimään veteen kuivahiiva ja 1 rkl sokeria. Tee tämä varsinaiseen taikina kulhoon.Anna seoksen olla noin 5 minuuttia.

Sulata voi ja lämmitä maito. Sekoita hiivaseoseen munat , jauhot , suola ,sokeri maito ja sulavoi. Sekoita kaikki puuhaarukalla hyvin sekaisn.Älä vaivaa taikinaa. Peitä ja kohota 2 tuntia. Taikina kohoaa kunnolla.

Leivo taikinasta 12 sämpylää , kohota ja paista 200 asteessa n. 15-20 min.

Voitele valmiit sämpylät sulalla voilla. Anna jähtyä hetken ja eikun ääntä kohden.