Tämä on mielestäni juuri sellainen jouluisen makuinen maustelimppu.Tämän limpun voi halutessaan voidella paiston aikana siirappivedellä jos haluaa.Se tuo makua leipään, mutta itse en tykkää tahmeasta leivän päällisestä.Voi myös voidella kananmunalla , jolloin tulee kaunis kiiltävä pinta tai jättää vallan voitelematta.Nämä limput säilyvät kauan tuoreina.

raila%20joulu20%20053.jpg

50g hiivaa

1/2 dl lämmintä vettä

2 1/2 dl siirappia

1/2 rkl fenkolia

1 rkl pomeranssinkuorta

5 dl piimää

1 rkl suolaa

7 dl ruisjauhoja

7,5 dl vehnäjauhoja

Siirappi voiteluvesi: 1/2 dl vettä ja 1/2 rkl siirappia

Liota hiiva lämpimään veteen. Kiehauta kattilassa siirappi ja mausteet. Lisää siirappi-mausteseos kuumana piimän joukkoon,sekoita ja lisää myös hiiva-vesiseos ja suola. Sekoita joukkoon ruisjauhot ja alusta taikinaa vehnäjauhoilla vähitellen kunnes taikina on notkeaa . Taikina saa jäädä pehmeäksi. Kohota taikina kaksinkertaiseksi liinan alla, noin 45 minuutia.Leivo taikinasta kaksi limppua ja niiden kohota hyvin noin tunnin ajan.Pistele varovasti ja paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 35 minuuttia. Voitele halutessasi paiston aikana siirappivedellä.Limput on kypsiä kun pohja kumisee kädellä naputtaessa.