Omena sadosta on nyt tulossa todella hyvä. Olemmekin omenoista tehneet hilloa ja omenamehua suurimmaksi osaksi. Nyt tein tällaista herkullisen kuuloista omenatorttua ,Szarlotkaa. Szarlotka Puolasta kotoisin oleva omenapiiras. Todella omenainen, jonka päällä on marenkihuntu ja muruseos. Parasta hieman lämpimänä vaniljajäätelön tai kastikkeen kanssa, mutta ilman niitäkin on herkullista.

.trashed-1727882536-IMG_20240902_1627159 

OHJE:

Taikina:

5 keltuaista

200 g voita

6 dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

2 tl leivinjauhetta

Marenki:

5 valkuaista

2 1/2 dl sokeria

1 rkl perunajauhoja

1 rkl sitruunamehua

Omenatäyte:

noin 1 kg omenoita

kanelia

sokeria

Tee omenatäyte ensin. Kuutioi omenat noin 1,5 cm kuutioiksi (ulkomaiset omanat on hyvä kuoria, kotimaisia ei tarvitse) Laita omenakuutiot kattilaan ja levy pienelle päälle. Anna omenoiden hautua ja pehmetä hiljalleen, sekoittele välillä. Mausta sokerilla ja kanelilla halutessasi.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Keltuaiset tulee taikinaan ja valkuaisista tulee marenki.

Tee taikina. Mittaa kylmä voi (pieni hieman pienemmiksi paloiksi) jauhot, sokeri ja leivinjauho monitoimikoneen kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi keltuaiset ja sekoita kiinteäksi palloksi. Laita taikina jääkaappiin puoleki tunniksi.

Leikkaa taikinasta kolmasosa ja laita se takaisin jääkaappiin. Levitä isompiosa taikinaa (2/3 osa) vuokaan (35 cm x 25 cm) pohjalle ja reunoille ja laita 200 asteiseen uuniin alimmalle tasolle 10 minuutiksi esipaistumaan.

Tee marenki. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita sokeri ja perunajauho. Lisää sitruunamehu ja sokeri-jauhoseos varovaisesti ripotellen marengin joukkoon koko ajan vatkaten.

Levitä omenapalat piirakan päälle ja sen päälle marenkiseos ja lopuksi raasta raastimella jääkaapissa oleva 1/3 osa taikinasta muruseokseksi päälle. Paista uunissa toiseksi alimmalla tasolla noin 20-25 min, kunnes pinta on ruskistunut.

.trashed-1727876385-IMG_20240902_1623327