Rehtiä rukiista leipää.

 

Tänään pidin kunnon leipomispäivän ja lämmitin leivinuunin jo heti aamusta.

Ensin leivoin 50 kpl perunapiirakoita,sitten ruisleipää ja lopuksi vielä tein "nisuja" paistumaan eli pullaa. Näistä perunapiirakoista ei tullut niin nättejä kuin edellisistä, kun yritin niitä pohjia tehdä pastamankelilla vai mikä lienee.Niistä tuli ihan vinksin vonksin piirakoita. Kyllä se vaan näin on ,että kunnon piirakkapulikalla tulee just sellasia kun pitääki :) .Alakuvassa vain  osa  leivistä ja piirakoista.  Pullistakin laitan kuvan ,kunhan saan ne "tuunattua" laskiaispulliksi.

Hapanleivänohje:

Taikinajuuri: edellisenä päivänä

3 viipaletta hapantaleipää(tai 1 rkl hapanleipätaikinaa)

1 l vettä

1 l ruisjauhoja

Leikkaa leipäviipaleista kuoret pois ja murenna pehmeä sisus taikinakulhoon.Kaada haalea vesi joukkoon ja lisää ruisjauhot.Anna taikinajuuren  seistä huoneenlämmössä liinalla peitettynä  vähintään 24 h eli kunnes kuplii voimakkaasti ja tuoksuu happamelle.

Seuraavana päivänä:

50g hiivaa

1 dl vettä

2 rkl suolaa

n.1 1/2 l ruisjauhoja

Liota veteen hiiva ja sekoita taikinajuureen.Lisää suola ja alusta taikiana ruisjauhoilla melko tiiviiksi taikinaksi.Jos leivot reikäleipiä vähennä jauhojen määrää parilla desillä.

Anna taikinan kohota noin kaksinkertaiseksi, taikina kohoaa aika hitaasti.

Leivo taikinasta reikäleipiä tai limppuja ja anna niiden kohota.Pistele ja paista limput 200 asteessa noin tunti ja reikäleivät 225 asteessa noin 35 min. Säästä taikinapalanen seuraavaa hapanleipätaikina juurta varten pussissa pakastimessa.Ja liota se haaleaan veteen kun seuraavan kerran teet taikinajuurta.

Annoksesta tulee reilunkokoiria reikäleipiä 4 kpl ja limppuja 3 kpl.

Tässä nyt osa"tuunatuista" pullista: